Umetnost i književnost u modnoj rapsodiji: Najlepši spoj za najlepši događaj u životu

Umetnost i književnost u modnoj rapsodiji: Najlepši spoj za najlepši događaj u životu

Brojni parovi planiraju venčanje, a kako bismo budućim nevestama preporučili najbolje i najkvalitetnije venčanice, uputili smo se u salon venčanica sa tradicijom. Razgovarali smo sa srpskom istaknutom književnicom i novinarkom Božicom Velousis koju smo zatekli u beogradskom salonu venčanica „Dar“. Ona je upijala sve savete poznate dizajnerke Tijane Cvetković koja se dugi niz godina bavi pripremanjem mlada za njihov, kraljevski, nesvakidašnji dan.

Odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka prolazi kroz proces transformacije od orijentalne nošnje ka savremenom evropskom modnom kostimu. U Srbiji se do početka prošlog veka na venčanjima nosila tradicionalna gradska nošnja, dok je status neveste određivan nevestinjskim vencem i velom koji bi simbolizovao njenu nevinost i štitio od zlih sila, a simbolično je izražavao i želju za plodnošću. Danas se na venčanicama podrazumeva bela ili bež boja koja je najpre postala uobičajena u zapadnoj kulturi, nakon venčanja britanske kraljice Viktorije i princa Alberta 1840. godine.

Božica Velousis Dar

Oduševljena sam saradnjom sa gospođom Cvetković, s obzirom na to da njene haljine nosim na ekskluzivnim gradskim događajima i crvenim tepisima. Ljubazne devojke koje me svojim osmehom uvek rado dočekaju, zaista se potrude da mi u nekoliko minuta pronađu baš onu haljinu koja odgovara mojoj ličnosti i mom senzibilitetu. Tako, s pogledom na Kosančićev venac u srcu najstarijeg dela prestonice Srbije, koji odiše nekadašnjom kulturom i arhitekturom, pažljivo isprobavam haljine koje ću skladno poneti shodno svečanim prilikama. Mnogo puta sam nosila venčanice na nedeljama mode i sajmovima venčanica! Bila primećen model. Odevni predmet kom se uvek vraćam isključivo na medijskim događajima. Savim dovoljno, zar ne? “ radosno i duhovito se prisetila književnica koja je dodala da voli sve te prirodne materijale, Swarovski kristale, umetke za kosu… Verujući da svaka žena ima potrebu da se bar jednom u životu oseti princezom na tom, posebnom životnom događaju.

Izvor: shinemagazin

Ostavite odgovor