Venčanice

Venčanice kao narodna nošnja

Venčanice kao narodna nošnja

Venčanice kao narodna nošnja sve više privlače pažnju budućih nevesti.

Iako najpopularniji stilovi venčanica obiluju maštovitim krojevima mnogima su pri pomenu najvažnije haljine prva asocijacija puf princeze bele boje. Ogromnu popularnost ovaj model duguje kraljici Viktoriji, koja je za svoje venčanje izabrala upravo raskošni kroj od bele čipke.

Vrlo brzo svaka nevesta je poželela da ponese sličnu haljinu na svom venčanju, te je bela boja postala vodeći trend u bridal svetu. Statusni simbol zadržala je do današnjih dana.

Međutim, pojedine devojke žele da izađu iz klasičnih okvira, te se odlučuju da ponesu haljine inspirisane kulturom i nasleđem kraja odakle dolaze.

S obzirom da se tradicije svadbenih ceremonija razlikuju od zemlje do zemlje, tako se razlikuju i haljine za venčanje. Imajući ovo u vidu salon večanica Dar vam otkriva koje karakteristike ima model venčanice kao narodna nošnja.

Venčanice kao narodna nošnja širom sveta

Pored čuvenog indijskog sarija, najveću pažnju javnosti među tradicionalnim nošnjama za venčanje privlači kimono. Izađen od najfinije svile, velikog okovratnika i dugih, širokih rukava čiji rubovi padaju do zemlje, ovaj komad odeće obavija se oko tela stvarajući oblik slova T. Svadbeni kimono je bele boje, jer ona simbolizuje čistoću i nevinost. Nakon ceremonije venčanja nevesta se obično presvlači u model crvene boje za sreću.

Venčanice kao narodna nošnja

Na Tibetu mlada nosi belu, vunenu venčanicu koja je upotpunjena keceljama i ogrtačima jarkih boja neobičnog dizajna. I sama venčanica često ima toliko slojeva da je teško videti lice neveste.

Neveste nigerijskog naroda Jorubi imaju specifičnu nošnju kao venčanicu koja se naziva Aso Oke. Izrađuje se od skupocenog materijala kako bi se pokazao prefinjeni ukus visoke klase, a sastoji se iz više delova, uključujući čipkastu bluzu dugih rukava, traku, pojas, šal i veo.

Beduinske neveste osim odeće koja oslikava folklor ovog naroda nose i veoma teški veo za venčanje sastavljen od raznovrsnog nakita.

Moderne venčanice kao narodna nošnja

Venčanice kao narodna nošnja ne moraju to doslovno da budu. Moderne verzije dolaze inspirisane višekovnom tradicijom. Što znači da su sa narodne nošnje preuzeti pojedini delovi kako bi uneli etno efekat u čitav stajling.

Venčanice kao narodna nošnja

Najčešće su to veženi motivi karakteristični za nošnju iz određenih krajeva. Počev od cvetni, šarenih, pa do luksuznih od srebrnih i zlatnih niti – ovi detalji daju posebni šarm venčanici.

Pojedini midi modeli dizajnirani su tako da podsećaju na široke suknje iz nošnji. Dok su druge izrađene od prepoznatljivog materijala za nošnju određenog kraja ili su samo neki elementi napravljeni od karakteristične tkanine.

Kako stilizovati klasične venčanice folklornim elementima?

Ukoliko želite da vaša venčanica ima autentični narodni duh naše zemlje ne morate da se odreći modela o kojem maštate. Dovoljno je da svoju omiljenu kreaciju stilizujete etno detaljima.

Venčanice kao narodna nošnja

Kako je pojas vodeći trend kada su u pitanju venčanice za 2022. godinu dodajte pojas sa dukatima, tzv. kovanik. Možete venčanicu upotpuniti i bolerom u stilu mintana. Dok smele devojke mogu da ponesu dugi ogrtač inspirisan džubetom na kome će dominirati orijentalni zlatni i srebrni vez.

Drage dame, ukoliko se dan vašeg venčanja bliži posetite salon venčanica Dar. U ovom bajkovitom prostoru čekaju vas najlepše venčanice svetski poznatih brendova.

 

 

Related Posts