Retro venčanice

Retro venčanice – Budite posebne za svoj najvažniji dan

adminvencanja Comment 1 28/01/2022

Retro venčanice su jedan od vodećih bridal trendova ove godine.

Pri pomenu retro kreacija mnogima su na pameti modeli koje su nosile naše bake i majke. Ispunjene dragim uspomenama ove venčanice u vintage stilu imaju posebno značenje, te ne čudi što buduće neveste rado biraju da nastave porodičnu tradiciju i ponesu svadbenu haljinu u kojoj su sudbonosno “Da” izgovorile njima najvažnije žene.

Međutim, retro venčanice ne znače isključivo stare, već nošene haljine. Inspirisani brojnim aktuelnim serijama, poput “Sisi”, “Downton Abbey”, “The Crown”, kreatori su u svoje kolekcije uvrstili remek dela koja odaju počast davnim vremenima.

Venčanice u retro stilu

 

Bilo da vas privlači romantika renesansne ere, glamur burnih 20-ih ili slobodni duh 70-ih – ikonske siluete ovih haljina pretvoriće vas u pravu divu. Ujedno, savršeni su način da čitavo slavlje učinite autentičnim.

S obzirom da retro venčanice dolaze u najraznovrsnijim stilovima salon venčanica Dar vam daje savete kako da odaberete model iz omiljene dekade.

Retro venčanice s početka 20. veka

Prva decenija 20. veka bila je u znaku mode Edvardijanskog doba.

Prema mišljenju mnogih modnih stručnjaka ovo su venčanice sa najlepšim rukavima. Svojom pufnastom formom unosili su dozu romantike, dok su kao savršeni dodatak na kratkim rukavima dolazile duge rukavice.

Venčanice u retro stilu

Ipak, ono po čemu su prepoznatljive venčanice ovog doba jesu čvrsti korseti, koji su u prvi plan stavljali bujno poprsje, a struk činili užim. Na taj način telu su davali karakterističnu “S” siluetu. Donji deo je imao stilizovanu zvonastu formu koja se obično produžavala u šlep.

Pojavom charleston plesa 20-ih godina moda je doživela pravu revoluciju. Trend oslobođen svih stega pratila je i bridal scena. Ove retro venčanice se prepoznaju po lepršavom kroju, bez korseta. Struk je pomeren na bokove, a dužina je znatno skraćena. Obično su bile izrađene od najfine čipke ukrašene vezovima, resicama i biserima, dok su ukrasi za kosu za mlade od perja i traka bili must have dodatak wedding look-u.

Retro venčanice koje su vladale sredinom 20. veka

Nakon Drugog svetskog rata usledio je pravi procvat u bridal modi. Dominirale su venčanice princeza kroja midi dužine. Zahvaljujući takvom kroju neveste su mogle da prikažu i atraktivne cipele. Pored krinoline raskošni efekat često je postizan slojevima tila, dok su gornji delovi obično bili ukrašeni cvetnim vezom.

Ovaj trend uveo je Givenchy kada je za film “Funny Face” kreirao “modernu” princezu koju je glavna glumica Audrey Hepburn upotpunila satenskim baletankama i kratkim elegantnim rukavicama.

Venčanice u filmovima i serijama

Princeza stil su u 60-im godinama zamenile venčanice A-kroja sa tzv. empire strukom. Nežni dizajn pratio je telo, zadržavajući prirodni oblik. Specijalni dodatak dolazio je u vidu diskretnih metalik detalja inspirisanih svemirskom erom i prvim sletanjem na Mesec.

Koje su venčanice vladale krajem 20. veka?

Boho stil obeležio je 70-e godine. Baš poput naziva koji ukazuje na slobodu, tako venčanice krasi ležernost ispunjena prirodnim motivima. Prozračni materijali i lepršavi krojevi unose i danas dozu romantike, te ih biraju neveste koje ne žele tradicionalne svadbene haljine.

Venčanice u retro stilu

Nasuprot laganim krojevima iz 70-ih u narednoj deceniji na scenu se vratila kraljevska dekadencija. Glavni predstavnik ovog doba je, naravno, venčanica princeze Dajane. Bela bajkovita haljina od čipke dugih puf rukava sa šlepom od preko 7 m postala je san svih nevesti toga doba.

Drage dame, ukoliko želite da svom venčanju dodate atmosferu davnih vremena posetite salon venčanica Dar. U njemu vas čekaju najlepše venčanice za 2022. godinu u retro stilu.

 

Оставите одговор