Večernje haljine

Večernje haljine

adminvencanja Comments 2 12/04/2018

Večernje haljine govore o stavu i ukusu žene koje ih nose.

Po pravilu ovo su maksi haljine različitih krojeva – od sirena modela, preko ležernih pa do princeza stila, a izrađene su od luksuznih tkanina kao što su svila, saten, organza, pliš.

Istorija večernje haljine

Večernje haljine

Večernje haljine poznate su i kao sudijska haljina koja je nošena na kraljevskim sudovima u 15. veku.

Bogati materijali i odeća bili su identifikator najvišeg društvenog ranga i statusa. Vremenom se promenio rigidan društveni sistem, te su i bogati trgovci na ovaj način počeli da ističu svoj uspeh. Večernje haljine u ovom periodu bile su izrađene od svile i ukrašene krznom koji je demonstrirao raskoš osobe koja ju je nosila.

Ekstravagantni 16. i 17. vek sa fokusom na umetnost, književnost i muziku stvorili su plodno okruženje za razvoj ženske haljine.

Italijanska renesansa je dostigla vrhunac kroz odevnu eleganciju. Sa pojavom baroka, modni centar postaje Francuska koja je promenila stil haljine te su one uključivale duge volane, čvrste korsete i detalje od vežene čipke.

Krajem 18. veka zvanično je uveden termin “večernje haljine” u modni svet. U veoma kratkom periodu tokom 19. veka ova haljina je doživela velike promene. Iz ogromnih rukava 1830-ih, preko spuštenih 1840-ih godina do kratkih dve decenije kasnije. 1880. nošena je sa rukavicama, dok su 1890. godine večernje haljine akcenat stavljale na uzani struk i široki donji deo.

Pravu eksploziju popularnosti i najbrži tempo promene došao je nakon Prvog svetskog rata sa širenjem industrije zabave i kreiranjem čuvenih modnih ikona.

Večernje haljine

Danas su večernje haljine razvijene u različitim oblicima i dužinama, ali i dalje imaju zajedničku karakteristiku, a to je da se nose u svečanim prilikama.

Večernje haljine – kako izabrati pravu

Večernje haljine

Izbor prave večernje haljine ne zavisi samo od modela koji savršeno odgovara vašoj figuri, već i od događaja, materijala, pa čak i boje.

Pre svega, večernja haljina mora da bude u skladu sa prilikom na kojoj je nosite.

Ukoliko je u pitanju formalna svečanost ili venčanje izaberite duži model zavodljivog kroja, ali ne previše “napadan“, a za glamurozni efekat upotpunite je skupocenim elegantnim nakitom.

Koktel svečanosti zahtevaju manje formalnu toaletu, te je izbor veliki. Najbolja opcija jeste svedeni, ali sofisticirani model midi dužine sa dramatičnim detaljima poput golih leđa ili lepog dekoltea.

Ako je pitanju proslava gde većinu čini mlađa populacija, poput mature, diplomiranja isl. možete poneti haljinu koja je zabavna i koju ćete ukrasiti trendi aksesoarima u mladalačkom stilu.

Većina žena se odlučuje za crne večernje haljine

Izborom odgovarajuće boje koja odgovara vašem tenu i kosi postići ćete zadivljujući efekat. Međutim, mnoge žene igraju na sigurno, te se odlučuju za crne večernje haljine, koje će, možda, učiniti da izgledate “bledo“ i neprimetno. Zato se prilikom sledeće kupovine upustite u eksperimentisanje sa bojama kako biste zablistale na pravi način.

Izbor večernje haljine prema građi tela

Večernje haljine

Poznavanje oblika i veličine vašeg tela je ključno za pronalaženja savršene haljine.

Ako imate široka ramena i uske bokove, odnosno figuru obrnutog trougla, birajte modele sa V izrezom. Oni će vam vizuelno izdužiti torzo, smanjiti ramena i uravnotežiti oblik tela.

Kruškastu građu karakterišu uska ramena i široki bokovi, pa haljina treba da stvori balans između gornjeg i donjeg dela tela. To možete postići večernjim haljinama A-kroja, koji će prekriti kritične tačke.

Sitne žene treba da izbegavaju večernje haljine u princeza stilu, jer će ona dodatno “opteretiti“ njihovu građu, dok dame sa figurnom peščanog sata, koja se smatra najlepšom, mogu da ponesu bilo koji model.

Da biste istakli ovu prelepu, ženstvenu figuru, za vas je najbolji izbor uska haljina kojom ćete pokazati sve atribute.

Salon venčanica Dar u svojoj ponudi ima veliki izbor prelepih večernjih haljina, renomiranih dizajnera.

Večernje haljine mogu biti adekvatna zamena za kratke venčanice, venčanice u sirena stilu i slične modele. Takođe, posle napornog dana mogu poslužiti kao „druga haljina“ u kojoj ćete se u večernjim satima opustiti i uživati u svojoj svečanosti!

Оставите одговор