Venčanice

Barok venčanice – Za mlade sa stilom koje vole raskošne krojeve

Barok venčanice

Barok venčanice plene svojim raskošnim krojevima.

Tokom vekova smenjivali su se modni trendovi. Zajedno sa njima menjale su se i venčanice kroz istoriju te možemo iz epohe u epohu da vidimo različite krojeve, boje, pa i teksture materija najvažnije haljine svih devojaka.

Iako već sada modeli koje su nosile naše majke i bake spadaju u retro look, vintage venčanice doživele su veliki comeback na bridal scenu. Počev od delikatne čipke i Art Deco kroja iz 30-ih, preko nežnih midi dužina u Audrey Hepburn stilu, pa do mnogo vekova ranije i čuvenih kraljevskih venčanja – svaki period krasi prepoznatljivi dizajn venčanice.

Po čemu se odlikuju barok venčanice otkriva vam salon venčanica u centru Beograda, Dar.

Neka vam stil Marije Antoanete bude inspiracija za model barok venčanice iz bajke

Verovali ili ne, barok kao tema za venčanje je aktuelan poslednjih godina. Kritičare nimalo ne čudi ovaj trend. Naime u pitanju je period koji karakterišu raskoš i luskuz kao ni u jednom pre. Čak ni naredne epohe, pa ni moderno doba, ne mogu se pohvaliti takvim osećajem bogatstva kao barok.

Barok venčanice

Bežeći od zatvorenih oblika i klasicizma početkom 16. veka nastao je, za mnoge slobodni stil, koji se zadržao sve do sredine 18. veka. Kitnjasta, pomalo ekstravagantna forma iz umetnosti je preneta na modu tog doba. Samim tim i na svadbene haljine.

Najbolji njen predstavnik, po mišljenju kritičara, jeste Marija Antoaneta. Čuvena francuska kraljica oblikovala je trend toga doba, koji se ogledao ne samo kroz modu, već i način života. Najdivniji ukrasi, najfinije skupocene tkanine i najukusniji kolači – najbolji su opis baroka, što se i očekuje na slavlju kakvo je venčanje.

Zašto su barok venčanice posebne?

Barokna moda naglašavala je veličinu dizajna te ne čudi što su najveće venčanice upravo u stilu ovog doba.

Barok venčanice

Karakterišu ih upadljivi krojevi sa korsetima koji akcenat stavljaju na dekolte, pa možemo slobodno da kažemo da su pojednako zavodljive kao  sirena venčanice.

Donji delovi su u prepoznatljivoj širokoj formi sa slojevima tkanine kako bi se postigao balski efekat, dok dramatični prelazi u vidu karnera i asimetričnih detalja dodatno ističu raskoš kreacije.

Bogati kroj prate otmeni materijali. Među njima dominiraju pliš, somot i brokat prožeti zlatnim vezom. Zato su barok venčanice idealne za jesenja i zimska venčanja. Čipka i svila su obavezni dodatak koji daje dozu sofisticiranosti wedding look-u.

Kako stilizovati barok venčanice?

Barok stil je prepun detalja, pa buduće neveste ne moraju da brinu da li su omiljenu haljinu upotpunile sa previše aksesoara.

Barok venčanice

Ukoliko želite da na svom venčanju zablistate poput prave barok princeze birajte biserni nakit. Duboki dekolte ukrasite statement ogrlicom, a u kosi umesto vela neka se nađu šnale sa perjem.

Nemojte da zaboravite da i obuću prilagodite barok modi. Špicaste cipele sa mašnama od kristala u upadljivim bojama savršena su kombinacija za venčanice iz ove epohe, a smele neveste mogu da odu korak dalje i ponesu stilizovane čipkane čizmice.

Barok venčanice

Drage dame, ako se dan vašeg venčanja bliži poseetite salon venčanica Dar. U njemu vas čekaju najlepše venčanice svetski poznatih bridal kuća, te ćete sigurno pronaći onu koja odgovara temi vašeg slavlja.