Uncategorized

Venčanice kroz istoriju

Venčanice kroz istoriju

Venčanice kroz istoriju prošle su dug put razvoja.

Tokom vekova smenjivale su boje, stilovi i ukrasi, ali jedno je ostalo nepromenjeno. Ova posebna haljina je simbol prestiža u životu svake dame.

Upravo zato ne čudi što buduće neveste izdvajaju hiljade evra za iznajmljivanje venčanica, dok su druge, pak, spremne i da prekorače budžet za venčanicu kada pronađu onu pravu.

Venčanice kroz istoriju

Kako su se menjale venčanice kroz istoriju otkriva vam salon venčanica Beograd, Dar.

Venčanice kroz istoriju – period pre Nove ere

Venčanice kroz istoriju svoju priču započinju sa Starim Egipćanima. Ovaj narod je prvi prihvatio čin sklapanja braka, a sa tim i proslavu koja je sledila.

Pripreme za venčanje bile su tako obimne da podsećaju na današnje planove mladenaca. Posebna pažnja, naravno, posvećivana je oblačenju neveste. Nakon rituala kupanja i šminkanja, buduća mlada je oblačene u lanenu ili pamučnu svadbenu haljinu ukrašenu zlatnim vezom.

Iz Egipta tradicija venčanja preneta je u Rim gde je dobila novi nivo. Neveste su nosile belu haljinu od flanela ili muslina, a oko struka vezivan je pojas, tzv. “Herkulov” čvor kojim su terani zli dusi, dok je crveni veo bio obavezni deo svedbene nošnje.

Venčanice kroz istoriju – Srednji vek

U Srednjem veku brak je više bio politički savez nego kruna ljubavi. Posebno među plemićima i višim društvenim slojevima, pa se očekivalo da nevesta bude obučena u skladu sa statusom svoje porodice.

Venčanice kroz istoriju

Naime, bogate devojke su nosile hand made venčanice izrađene od najskuplje svile i somota. One su bile ukrašene vezom od zlatnih i srebrnih niti, krznom i draguljima. Dok su siromašne mlade oblačile svoju najbolju crkvenu haljinu.

Venčanice kroz istoriju – pojava bele haljine za venčanje

Od davnina je važilo pravilo da dame plave krvi diktiraju modne stilove. To pokazuju i venčanice kroz istoriju.

Tako su sve do 19. veka nošene venčanice u boji. Taj trend promenila je 1840. godine Kraljica Victoria ponevši belu venčanicu.

Višeslojna raskošna haljina sa rukavima oduševila je sve prisutne. Vest o novom stilu prenela se brzinom svetlosti putem novina, pa je za kratko vreme bela venčanica zavladala među dama širom sveta.

Venčanice kroz istoriju

Bele venčanice u stilu princeze svoju formu zadržale su do današnjih dana. Kako one važe za najtraženiji model, kreatori se svake sezone potrude da prikažu novi dizajn vanvremenske klasike, a kod nas spoj starog kroja i šik detalja donosi nova kolekcija Cosmobella 2019.

Venčanice kroz istoriju – revolucija kratke venčanice

  1. vek je obeležen najturbulentnijim promenama venčanice kroz istoriju.

Zahvaljujući Coco Chanel 20-te godine donele su mnoge promene u ženskoj modi. Uključujući i venčanice. Korseti i balske haljine ostaju po strani, a zamenjuju ih modeli do kolena koji ležerno prate liniju tela.

Givenchy je 50-tih godina vratio princeza stil dajući mu novi sjaj. Venčanice su isticale uzani struk, ali je krinolina bila do članka. Ove venčanice u vintage stilu veoma su popularne i danas, jer naglašavju romantičnu stranu neveste.

Venčanice kroz istoriju

Samo 2 decenije kasnije nastao je novi preokret. Hipi pravac je uticao na razvoj boho stila, pa venčanice poprimaju ležernu formu sa zvonastim rukavima i maštovitim cvetnim detaljima.

Venčanice u boho stilu na modnu scenu vratio je poznati dizajner Demetrios James Elias. Njegova najnovija Metropolitan Demetrios 2019. kolekcija pruža najraznovrsnije modele popularnog trenda iz 70-ih godina. Od karakteričnih golih ramena, preko karnera, pa do kratkih krojeva – svaka venčanica je jedinstvena. Bez obzira koji model izaberete, u njemu ćete se osećati posebnom.

Metropolitan Demetrios i Cosmobella venčanice možete pronaći kod nas u salonu venčanica Dar.

Pored njih naš salon se izdvaja ponudom luksuznih modela čuvenog brenda Alessandro Angelozzi Couture.

Zakoračite tamo gde magija počinje  ❤

 

Related Posts

2 thoughts on “Venčanice kroz istoriju

Comments are closed.