Venčanice

Venčanice – magija visoke mode

adminvencanja Comments 20 21/03/2018

Venčanice spadaju u poseban deo visoke mode koja je nastala pre 160 godina.

Značaj i razvoj visoke mode

Početke visoke mode, odnosno Haute couture mode nalazimo u 17. veku u haljinama koje je Rose Bertin kreirao za Kraljicu Mariju Antoanetu.

Međutim, pravim osnivačem ovog modnog talasa smatra se Englez Charles Worth.

On je davne 1857. godine voštane figure zamenio manekenkama kako bi na inventivan i svež način promovisao svoje ekstremno skupe kreacije.

Venčanice

Na taj način je omogućio kupcima da direktno sa modela biraju haljine koje su izrađivane specijalno za njih.

Paralelno sa razvojem visoke mode i venčanice su podignute na viši nivo, postavši unikatni modeli koje su najčešće nosile plemićke neveste i dame iz najbogatijih društvenih slojeva.

Naime, jak uticaj venčanice britanske Kraljice Viktorije u to doba doveo je do toga da i one postanu deo visoke mode.

Raskošna haljina od bele čipke predstavljala je novi, jedinstveni stil.

Detalji o njenoj lepoti vrlo brzo su se proširili putem novinskih izveštaja i suvenira. Sve je to uticalo na buduće neveste da, po uzoru na kraljičin izbor, ponesu belu venčanicu.

Ovi modeli postali su inspiracija modnim kreatorima za svečane haljine visoke mode.

Dokaz da su venčanice uvrštene u red visoke mode jeste udaja Consuelo Vanderbilt za vojvodu Marlborough 1895 godine. Tada je buduća vojvotkinja ponela Charles Worth kreaciju, tačnije njegove modne kuće House of Worth koja je predstavljala jedinstvo venčane i haljine visoke mode.

Haute couture je imao centralnu ulogu u širenju mode u Evropi tokom prve polovine 20. veka.

Zahvaljujući medijskom uticaju, pre svega, magazina Vogue i Gazette du Bon Ton, dizajneri Coco Chanel, Yves Saint Laurent i Christian Dior uvideli su značaj novog talasa. Tada počinju da kreiraju venčanice u stilu visoke mode.

Već 60-ih godina modne kuće Callot Soeurs, Patou, Poiret, Vionnet, Fortuny, Lanvin, Mainbocher, Schiaparelli i Balenciaga u svoje kolekcije uvrstili su Haute couture haljine i venčanice.

Šta čini posebnim venčanice i haljine visoke mode?

Venčanice- Venčanice Dar

Za razliku od ready-to-wear kolekcije visoku modu čine komadi koje ne možemo nositi u svakodnevnom životu i koji su napravljeni u limitiranim serijama.

Ove venčanice i haljine krasi raskošni kroj. Izrađene su od neobičnih, po mnogima superiornim, tkaninama koje privlače pažnju. One plene kako svojim dizajnom tako i specifičnim ukrasima kreiranim od najkvalitetnije čipke, skupocenih bisera i Swarovski kristala.

Takođe, i sam proces njihove izrade je specifičan i traje duže od stvaranja klasičnih komada. Veoma često je ceo tim najiskusnijih ljudi zadužen za samo jedan model.

Mnogi delovi se ručno rade kako bi se postigla autentičnost u dizajnu. Savršena završnica ogleda se u zahtevnoj konstrukciji i šavu koji je nevidljiv.

Prelepe haljine visoke mode viđamo na crvenom tepihu gde se zvezde takmiče koja će poneti zanimljiviju.

Ove raskošne venčanice predstavljaju san devojaka širom sveta.

Venčanice kao deo visoke mode nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Venčanice

Sa sve većim naglaskom na jedinstvene svadbene proslave, modne kuće se trude da predstave personalizovane venčanice kako bi veliki dan svojim modelom učinili magičnim.

Venčanice u stilu princeze, kao i ostale kreacije visoke mode, namenjene su da se “nose samo jedan dan”, pa zato one moraju biti posebne, kako bi sve prisutne fascinirale.

Upravo takav utisak, koji ostavlja bez daha, svaka buduća mlada svojom venčanicom želi da ostavi.

Alessandro Angelozzi venčanice – Beograd, koje predstavljaju visoku modu možete pronaći u salonu venčanica Dar.

Prelepi krojevi iz najnovije kolekcije “Lost in paradise”  2018, dostupni su konačno i nevestama iz Srbije.

 

 

20 Comments

Оставите одговор