Uncategorized

Etno venčanice

Etno venčanice

Etno venčanice unose posebnu draž u vaš wedding look.

Sigurni smo da ne postoji devojka na svetu koja makar jednom u životu nije maštala o svom venčanju. Počev od čarobnog prostora ukrašenog najdivnijim cvećem, preko najukusnije svadbene torte, pa do prvog plesa – svaki detalja mora biti besprekoran kako bi vaš dan bio onakav kakav ste sanjale.

Ipak, glavna uloga u bajci pripada venčanici. Ona je, zapravo, najželjenija haljina na svetu. Još od detinjstva, kada ste krišom oblačile maminu svadbenu haljinu, dodir najfinije tkanine činio je trenutak magičnim.

Ovaj osećaj ostao je isti, čim ste zakoračile u carstvo salona za venčanice. U mnoštvu prelepih krojeva nemoguće je ostatati ravnodušan. Dok pri pogledu na onu pravu oči počinju da sijaju jače, a usne se razvlače u najširi osmeh.

Ukoliko još uvek niste odlučile kako treba da izgleda najvažnija haljina, salon venčanica Beograd, Dar vam predstavlja etno venčanice.

Etno venčanice oslikavaju tradiciju jednog naroda

Zahvaljujući kraljici Viktoriji model princeza venčanice u beloj boji postao je vodeći u bridal svetu. Od 19. veka pa do modernog doba ovaj stil je ostao nezamenjiv. Upravo zato ne čudi što je broj jedan u izboru mnogih nevesti.

Etno venčanice

Međutim, pre proboja čuvene svadbene haljine, venčanice su imale sasvim drugačiji izgled. One su oslikavale ne samo duh jednog vremena, već i jednog naroda. Složeni šavovi, ručno veženi motivi i jarke boje učinile su ih aktuelnim i danas. Tako da predstavljaju prave vanvremenske hand made venčanice, koje rado biraju neveste koje žele da izađu iz tradicionalnih okvira.

Čak i ako venčanje nije sa etno tematikom, ove venčanice su savršeni izbor, jer daju kontrast klasičnom dekoru.

Karakteristične etno venčanice u najrazličitijim kulturama

Svima su dobro poznata indijska venčanja koja se izdvajaju po živopisnom koloritu. U skladu sa tim je i haljina koju nosi nevesta, a naziva se sari. I dok moderne venčanice najčešće dolaze u beloj boji, ona je u ovoj kulturi zabranjena, jer označava žalost, pa  je boja venčanice obično crvena, koja se smatra najsrećnijom. Mada nije redak slučaj da bude žuta ili zelena, kako bi simbolizovala moć, bogatstvo i novo rođenje.

Karakteristične etno venčanice dolaze iz Mongolije. Čuveni “Deel” kako se naziva svadbena odeća formom podseća na princeza model, ali je ukrašen motivima koji se vekovima prenose u ovim nomadskim plemenima. Umesto vela neveste nose predimenzionirane šešire u koje su utkane perlice.

Tradicionalne venčanice u peruanskim selima se sastoje iz gornjeg dela koji je iscrtan geometrijskim oblicima u crvenoj, žutoj, plavoj, zelenoj i beloj boji, dok je višeslojna suknja posebno dizajnirana tako da odgovara ponču mladoženje.

Naši susedi, Rumuni se drže svadbenih običaja, naročito u oblasti Transilvanije, pa neveste nose model kratke venčance koji podseća na narodnu nošnju. Ono po čemu se izdvajaju jeste svojevrsni vez na tkanini i gomila ogrlica koje vrat čine dužim.

Etno venčanice u Srbiji

I devojke u Srbiji su u davna vremena nosile narodnu nošnju na svom venčanju, da bi je sredinom 19. veka zamenila tzv. gradska nošnja koja je nastala pod uticajem orijentalnog načina odevanja.

Etno venčanice

Božica Velousis, srpska književnica smatra da sve više mladih želi da njihovo venčanje bude baš u etno stilu, jer kako kaže “ bez bogate prošlosti  zaista nema svetle budućnosti niti tradicije“.

 

U želji da ljubav prema tradiciji približi mladima, fotografisala se na južnom bedemu beogradske Tvrđave, baš u venčanici salona „Dar“.

Kako i sama kaže zahvajujući slavnoj dizajnerki i modnoj kreatorki Tijani Cvetković, spojila je nespojivo!

Božica se ovom prilikom odlučila za prelepu belu čipkanu haljinu koju je uklopila sa libadom od bordo pan pliša i zlatne srme, a koja datira iz 18.veka.

Etno venčanice

Libada je inače pripadala Božičinoj baki Radmili, poznatoj čuvarki šumadijske kulturne baštine. Baš tog dana, poznata srpska pesnikinja je evocirala uspomene na folklorno društvo u kom je igrala, svoje detinjstvo i događaje koji su je vezivali za taj period odrastanja.

Moderne etno venčanice

Jedan od trendova kada su u pitanju venčanice za zimska venčanja ove godine jeste etno dizajn. Stilizovane haljine sa motivima koji krase šik rukave ili ležerne kreacije na kojima su umesto kristala veženi etno ukrasi našle su se u kolekcijama poznatih brendova. Pojedini su, pak, otišli korak dalje, pa su moderne stilove upotpunili etno pojasevima, jelecima i labadama, pretvarajući ih u do sada neviđene modele.

Etno venčanice, zaista, plane nesvakidašnjom lepotom koja vas izdvaja od drugih, a savršeni spoj tradicije i modernih elemenata pronaći ćete u salonu venčanica „Dar“.