Čipka

Čipka kao bezvremeni materijal

adminvencanja Comments 2 02/04/2020

Čipka je kraljica glamura, pa ne čudi što je nezamenjivi materijal na svadbenim haljinama.

Zvuk svadbenih zvona, osmesi na licima gostiju i burme koje su nakon izgovorenog „Da“ zasijale na rukama mladog para – najbolji su opis početka jedne ljubavne bajke. Ipak, glavna zvezda u ovoj priči jeste venčanica. Bez nje je nemoguće zamisliti venčanje iz snova, pa joj opravdano buduće neveste posvećuju najveću pažnju.

Nažalost, potraga za onom pravom nije nimalo laka. Već na ulazu u salon pred vama se otvara carstvo čarobnih kreacija, pa je u mnoštvu opcija, prelepih krojeva i nestvarnih detalja gotovo nemoguće izbeći čuveno pitanje: “kako izabrati pravu venčanicu?”.

Čipka

I dok neke neveste sanjanju o raskošnom princeza modelu, druge, pak, žele da pokažu zavodljivu figuru u sirena kroju, dok treće radije biraju vintage stil. Ipak, u jednom se sve slažu – čipka je obavezni detalj na haljini za venčanje.

U čemu je tajna ove vanvremenske tkanine otkriva vam salon venčanica Beograd, Dar.

Romantična i ženstvena, čipka je od davnina privlačila pažnju

Tačno poreklo čipke nije poznato. Ono što istoričari sa sigurnošću tvrde jeste da je Italija proslavila skupocenu tkaninu. Naime, u 15. veku pažnju je privukla nova tehnika tkanja koja je postala poznata kao “punto in aria”, što znači “ubodi u vazduhu”. Upravo je ovaj naziv ukazivao na zahtevni način izrade zbog kog je čipka u početku bila namenjena samo bogatim ljudima.

Svojom lepotom vrlo brzo je osvojila čitavu Evropu. Međutim, tek zahvaljujući kraljici Viktoriji, koja je na svom venčanju ponela čipkanu haljinu bele boje, nežni materijal je zavladao bridal svetom.

Novi pomak nastao je u 19. veku kada je kontruisana mašina za masovnu proizvodnju čipke, pa su ručno vežene venčanice zamenjene industrijskom čipkom koja je postala dostupna svim damama.

Vrsta čipke određuje vašu svadbenu haljinu!

U zavisnosti od dezena i vrste niti, venčanice od čipke dolaze u različitim formama.

Chantilly čipka je najpopularnji materijal među nevestama. Prvobitno je rađena od svile, dok se u savremenom dobu izrađuje od lana. Venčanice sa ovom čipkom karakterišu delikatni detalji i jasno definisani dezeni sa ravnim, ispletenim nitima. Obilje ukrasa donosi neverovatni efekat prelamanja, pa su idealne za proslave u letnjim večerima kako bi lepota tkanine došla do izražaja na mesečini.

Lyon čipka neguje tradiciju rada staru 150 godina. Izrađuje se 100 odsto od pamučnih niti, kako je čitava procedura veoma spora, venčanice sa ovom čipkom spadaju u najluksuznije. Odlikuju ih veliki i jedinstveni cvetni uzorci sa lepršavim šljokicama duž obe ivice.

Čipka

Alencon čipka je dostojna kraljevskog venčanja. Unikatni 3D efekti upotpunjeni su kristalima, biserima i šljokicama. Tako da se venčanice prepoznaju po bezvremenskom sofisticiranom izgledu.

Za razliku od Alencon, Duchesse (vojvotkinjina) čipka je pravi odraz klasične elegancije. Krase je deblji cvetni motivi, koji joj daju dozu svedene prefinjenosti, pa su savršene za dame koje neguju minimalistički stil.

Čipka je uvek u modi!

Bez obzira koju vrstu čipke da izaberete za svoje venčanje budite sigurne – vaša haljina iz snova ostaće upamćena.

Ukoliko želite da na najbolji način istaknete svoju ženstvenost posetite salon venčanica Dar. Ovde vas čekaju italijanske venčanice modne kuće Cosmobella. Delikatni čipkani detalji, koji su zaštitni znak čuvenog brenda, nikog ne ostavljaju ravnodušnim, pa su se sa razlogom našle među 5 najtraženijih modela venčanica.

Čipka

Za dame koje za svoj najvažniji dan žele da izgledaju zaista drugačije, tu su venčanice visoke mode, čuvenog italijanskog dizajnera Alessandra Angelozzija.

 

 

 

Оставите одговор